Poznawanie kultury gotowania w rozmaitych zakątkach świata jest bez wątpienia wyjątkowo ciekawym doświadczeniem. Rozpoznawanie nieznanych mieszanek smakowych, oryginalnej kultury, a także ciekawych miejsc, w których je się potrawy, na pewno wzbogaca horyzonty. Pozwoli też uczyć się przygotowania kolejnych potraw w domu.
Nie ważne, w jakie miejsce ktokolwiek jedzie, ponieważ w każdym z miejsc na Ziemi można zjeść coś, co zachwyci preferencje smaku. Opłaca się zwyczajnie być przygotowanym na to, żeby poznać coś innego. Przykładowo, udając się na trekking w Kazbeku, a więc po jednym z wyższych wzniesień na Kaukazie, na pewno trzeba skosztować chinkali, chaczapuri, tonis puri, czy pysznych past z warzyw. Podróże do Tajlandii także umożliwią ubogacić doznania smakowe, szczególnie o potrawy, które w naszym kraju wydają się nietypowe. Koniecznie zasmakować należy tradycyjnej potrawy podsmażanego makaronu z dodatkami. Zachwalana jest także smażona tajska bazylia, przysmażona (uprzednio w całości ugotowana na parze) ryba, zupa Tom Khaa Gai, bądź ostre pulpeciki usmażone na głębokim oleju.
Kulinaria z wielu państw oferują dużo popularnych a także nietuzinkowych posiłków. Podróżnik osobiście podejmie decyzję, czego spróbować, w zależności od tego, czy gdzieś uprzednio bywał i danej potrawy kosztował, czy to jego debiut. Wczasy na Kubie są świetną motywacją do tego, żeby skosztować bistec de cerdo, pan con lechon, czy langustę przyszykowaną na bazie kubańskich receptur. Wycieczki na Kubę ponownie zachęcają tymczasem do skosztowania tych dań, których nie jedliśmy wcześniej. Nie mówiąc już o regionalnym street food.
Wyjazd na majówkę, czy też na trwający dłużej wyjazd w dowolny rejon świata jest najlepszą okazją do zapoznania się z kulturą kuchni odwiedzanego państwa. Doświadczenia związane z poznawaniem nowych wariacji smakowych i jednocześnie innych ludzi i przyzwyczajeń to coś, czego warto się podjąć.